Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američki oporavak

Nezaposlenost u SAD-u pala na 
7,7 posto; najniža od 2008. godine

Wall Street (1)
Reuters/PIXSELL
10.03.2013.
u 18:10

Vraćanje zaposlenosti na razine otprije krize analitičari nisu očekivali, s obzirom na to da je u siječnju bilo mnogo manje novih radnih mjesta; otvoreno ih je 157 tisuća te su prognozirali da će ih u veljači biti oko 165 tisuća

Zaposlenost u SAD-u rasla je u veljači iznad svih očekivanja; otvoreno je 236 tisuća novih radnih mjesta te je stopa nezaposlenosti pala na 7,7 posto, najnižu razinu od prosinca 2008. U siječnju je stopa nezaposlenosti još uvijek bila blizu osam posto: 7,9 posto. Vraćanje zaposlenosti na razine otprije krize analitičari nisu očekivali, s obzirom na to da je u siječnju bilo mnogo manje novih radnih mjesta; otvoreno ih je 157 tisuća te su prognozirali da će ih u veljači biti oko 165 tisuća.

Kako prenosi BBC, stručne i poslovne usluge otvorile u veljači 73 tisuće radnih mjesta, građevina je zaposlila dodatnih 48 tisuća ljudi, zdravstvena njega 32 tisuće, maloprodaja 24 tisuće. Pad bilježi tek javna uprava iz koje se odlilo deset tisuća zaposlenih, uglavnom angažiranih na obrazovanju u lokalnim zajednicama. Broj izgubljenih radnih mjesta u javnom obrazovnom sektoru popeo se time na 340 tisuća od 2009. godine.

Prosječan mjesečni rast novih zaposlenja iznosi 195 tisuća u posljednja tri mjeseca, a dobri pokazatelji odrazili su se ponajprije na cijene dionica na Wall Streetu, ali i na jačanje dolara u odnosu na euro i japanski jen.

>> Obama obnavlja temelje SAD-a: Tko naporno radi, mora ići naprijed

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar madcap
madcap
20:54 10.03.2013.

Obamini demokrati polako sređuju nered i kaos koji su ostavili Bush i republikanci. Trebalo je malo vremena ali rezultati reformi počinju biti uočljivi.

IB
istina_boli
07:00 11.03.2013.

Al' ovi lazu. Nezaposlenost u USA je svakim danom sve veca i veca, a ta njihova muljanja nek okace macku o rep.

CP
copy paste
08:53 11.03.2013.

Oporavak američkog gospodarstva se događa zbog izbjegavanja fiskalne litice preko koje su skoro pali na novu godinu.Sve to zvuči lijepo i bajno,ali stvarnost je malo drugačija i izgleda da su si s tim dogovorom učinili medvjeđu uslugu dugoročno gledano.Da su pali preko litice zemlja bi vjerovatno pala u novu recesiju,ali bi se trend zaduživanja okrenuo.Sa sadašnjim scenarijom (izbjegnuta litica),zaduživanje raste abnormalno u godinama koje slijede,pa tako do 2021 javni dug raste na 100% gdp-a,a do 2035 na 190% gdp-a.Pretjerani entuzijazam i vjera u američko gospodarstvo zapravo stoji na vrlo klimavim nogama i valja pričekati sa otvaranjem šampanjca....daleko je ovo od pravog oporavka.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije